vineri, iulie 20

Reguli de conduita pe Internet

Internetul este o lume careia nu indraznesc sa-i mai spun virtuala ci mai degraba paralela.

Fiind o lume creata de om, ca si astalalta, a fost gandita perfecta dar a fost implementata cu erori.

La baza erei informatiei sta comunicarea. Pe Internet aceasta are loc in multe feluri: posta electronica, audio/video conferinta, mesaje instant si altele.

Pe Internet ca si in viata astalata e nevoie de o conduita. Pe Internet ca si in viata astalalta conduita le lipseste multora.

Sunt cateva lucruri care nu se fac:

0) Cand trimiti un e-mail, nu folosesti Cc (carbon copy) decat daca tii in mod expres ca cei ce vor primi mesajul sa vada cui i-ai mai scris. In cazurile in care aceasta transparenta nu e necesara foloseste Bcc (blind carbon copy) iar la To pune - ti adresa ta sau una fictiva.

1) Nu trimite e-mailuri fara subiect. Subiectul e singurul element dupa care poti gestiona cat de cat corespondenta cu o persoana. In functie de cat de inspirat esti atat de destinatarul cat si tu o sa mai stiti sau nu peste o saptamana care era mesajul cu "problema".

2) Nu da raspuns/reply la emailuri cu un subiect daca ai de gand sa scrii un mesaj care nu are legatura cu subiectul. Valabil si pentru redirectare/forward.

3) Daca redirectezi un mesaj si clientul de email pe care il folosesti include in corpul mesajului adresa celui de la care ai primit mesajul, sterge-o daca nu ai intentia ca destinatarul sa o cunoasca.

4) Cand dai reply unui email, nu lasa mai mult de un mesaj in coada celui pe care-l scrii altfel ajungi sa trimiti o fraza urmata de alte 30 de mesaje vechi.

5) Nu trimite felicitari virtuale pe adresele prietenilor, nu le recomanda sa foloseasca site-uri, aplicatii, etc on-line. Pastreaza adresele de email pentru tine. La fel cu numerele de telefon si id-urile de messenger.

6) Nu-ti da parola de yahoo messenger, gtalk etc pe nici un alt site. Daca nu faci treaba asta, toate id-urile prietenilor tai, deci si adreslee lor de email vor fi accesibile si toti vor primi mesaje pe care nu si le-au dorit.

7) Nu redirecta mesaje tampite sau informatiile pe care nu le verifici. Yahoo-ul o duce foarte bine, nu da faliment, nu se inchide. Nu o sa primesti nici un telefon mobil de la nimeni nu conteaza cator persoane le scrii acelasi mesaj. Nici un printz din Africa nu o sa-ti trimita sume imense de bani, nu-ti trimite datele de cont. "This is so fun" + emoticon + adresa de website si altele asemenea venind de la prieteni care nu-ti scriu mai niciodata in engleza si din senin sunt mesaje trimise de aplicatii care le-au furat parolele (furat in sensul ca i-au pacalit sa le dea ei de buna voie) deci nu vizita site-ul si daca il vizitezi, nu fa ce scrie acolo :)

8) Nu folosi Internet Explorer (decat daca stii ce faci). Internet Explorer a fost de-a lungul timpului cea mai usoara cale de a te alege cu un spyware. Foloseste Firefox. Foloseste un antivirus (unul singur doar, AVAST de exemplu).

9) Nu copia si trimite adrese din interiorul site-urilor care necesita autentificare, e inutil si frustrant pentru cel care incearca sa le vizualizeze.